Etusivu > Tietoa > Pellettilämmitys > Suuremmat kohteet

Suurkiinteistöjen lämmitys pelletillä on oikea valinta

Suurkäyttäjiksi määritellään kaikki suuremmat kuin normaali omakotitalo kokoluokka. Tehona tämä tarkoittaa noin 30 kW ylöspäin teholtaan olevia pellettipolttimia/ kattiloita.

Pelletin käyttö ison kokoluokan lämpölaitoksissa vähentää huoltotarvetta ja parantaa palotulosta. Pelletti polttoaineena on tasalaatuista, kuivaa ja sisältää runsaasti energiaa. Pelletti voidaan tilata siiloon tarvittaessa kuten öljy, joten polttoaineen hankinnassa ei tarvitse nähdä vaivaa.

Pelletti sopii erinomaisesti myös lisäpolttoaineeksi kiinteätä polttoainetta käyttäviin lämpö- ja voimalaitoksiin. Kotimaista puupolttoainetta käyttävissä laitoksissa pelletillä voidaan parantaa laitoksen suorituskykyä varsinkin silloin kun puu on huonolaatuista tai kosteaa. Samoin voidaan vähentää öljyn käyttöä laitosten tukipolttoaineena.

Mitä suuremmasta kiinteistöstä tai useampien kiinteistöjen aluelämmöstä on kyse,sitä selvemmin pellettilämmityksen edut tulevat esiin.

Pellettilämmityslaitteiston ja polttoainevaraston vaatima tila on selvästi pienempi kuin hakelämmityksessä. Lämmöntuottotehoa pystytään helposti säätämään kulutuksen perusteella ja tuotossa päästään nopeasti ylös.

Kun energiankulutus on suuri, on myös säästöt suuria ja investoinnin takaisinmaksuaika lyhyt.

Mikäli asiakkaana on yritys tai maatila, on laiteinvestointiin mahdollista saada TE-keskuksilta investointitukea.

Kattilahuoneeseen tai erillinen lämpökontti

Harkittaessa pellettilämmitykseen siirtymistä suuremmassa kiinteistössä kannattaa usein samalla miettiä onko lämmityksen jakoverkostossa uusimisen tai muuttamisen tarvetta, jonka voi tehdä samalla kertaa.

Uusi pellettilämmitys voidaan sijoittaa olemassa olevaan tai uuteen kattilahuoneeseen, mikäli tilaa on tarpeeksi. Vaihtoehtona on hankkia erillinen pellettilämpökontti, joka kytketään verkostoihin rakennuksen ulkopuolelle, ja syöttää sieltä lämpöä kiinteistöön.

Lämpökontissa voi olla kiinteästi siilo saman katon alla tai siilo tehdään puolikiinteäksi kontin kylkeen.

Riippuen vanhasta lämmitysratkaisusta ja tiloista, tulee järjestelmään jokin varalämmitys. Se voi olla kaksi erillistä pellettilämmitysjärjestelmää tai pelletin rinnalla esimerkiksi vanha öljylämmitys. Varajärjestelmä varmistaa huolto- ja vikatilanteen aikana lämmityksen säilymisen.

 

Korkea automaattisuus tyypillistä

Suurempien kohteiden pellettilämmityslaitteissa on tyypillistä, että ne ovat pitkälle automatisoituja. Tuhka siirretään automaattisesti polttimesta kattilaan ja kattilasta tuhkaruuvilla erilliseen tuhka-astiaan.

Laitteissa on myös hälytysjärjestelmä sekä mahdollisesti mahdollisuus etämonitorointiin tai etäohjaukseen internetin tai kännykän kautta.

 

Ylläpidon ja huollon voi ulkoistaa

Pellettilämmityksen polttoainetilauksen, tuhkan puhdistuksen ja vuosittaiset huoltotoimet voi ulkoistaa huoltoyrityksille. Joillain laitevalmistajilla on myös vaihtopoltinpalvelu, missä tietyin väliajoin tehdaskunnostettu vaihtopoltin vaihdetaan käytössä olleen tilalle ja käytetty taas lähetetään tehtaalle.

Aluelämpö pelletillä on vaivaton ja edullinen ratkaisu

Lämmön tuottaminen useampaan kiinteistöön kerrallaan on erittäin hyvä vaihtoehto sekä asuin- että teollisuuskiinteistöille.

Aluelämmön tuotannosta pelletillä Suomessa on jo yli 10 vuoden kokemukset.

Lämpökeskusta voi asiakas ylläpitää itse tai hankkia lämmön ostopalveluna niin, että lämmön tuotannosta vastaa jokin lämpöpalveluyritys.