Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 9/2009

SPE-uutiskirje 9/2009,  28.12.2009

 


Junnikkala: Syöttötariffi tai pellettitehdas

Suomen Sahat ry:n uusi puheenjohtaja, sahayhtiö Junnikkalan toimitusjohtaja Juha Junnikkala ihmettelee, miksei hallitus saa aikaan päätöksiä bioenergian syöttötariffista eikä sähköverosta.

Junnikkalalla on suunnitelma valmiina parinkymmenen miljoonan euron biovoimalainvestoinnille, jos sahojen syöttötariffi toteutuu. Muussa tapauksessa Junnikkala alkaa puristaa purua pelleteiksi.

Lähde: Finbio

German Pellets puristaa tuhat hehtaaria pajua pelleteiksi

Saksan suurin pelletin tuottaja German Pellets on käyttänyt ensimmäistä kertaa pajuhaketta pelletin valmistukseen. 100 tonnin pajuhake-erä on viljelty energiapuupellolla.

Yhtiöllä on alkuvaiheen tavoitteena valjastaa 1000 ha pajun viljelylle ja saada vuosittain 10 000 tonnia pajuraaka-ainetta. Hankinta-alue on maksimissaan 50 km säteeltä tehtaalta. Ensisato kerätään kolmen vuoden päästä ja jatkosadot kolmen vuoden välein.

German Pellets tuottaa neljällä paikkakunnalla vuosittain noin 0,8 miljoonaa tonnia pellettiä.

Lähde: Vapolainen 8/2009

Leningradiin 1 miljoonan tonnin pellettitehdas

Euroopan suurin pellettitehdas on rakenteilla Leningradin alueelle, Poselok Sovetskiyiin. Tehtaan tuotantokapasiteetiksi kaavaillaan kaikkiaan 1 miljoonaa tonnia ja sitä rakennuttaa sellu- ja paperiyhtiö Vyborskaja Cellolose.

Tehtaan on tarkoitus valmistua kahdessa osassa, joista ensimmäinen 500 000 tonnin osa vuoden 2010 aikana ja jälkimmäinen osa myöhemmin. Kustannusarvio tehtaalle on 100 miljoonaa US dollaria.

Tehtaan raaka-aineena tullaan käyttämään Luoteis-Venäjältä ja Valkovenäjältä tuotavaa runkopuuta. Raaka-aineen tarpeen lasketaan olevan noin 3 000 000 m3 runkopuuta.

Kaikki valmiit pelletit aiotaan markkinoida energialaitoksille Eurooppaan.

Lähde: Bioenergy International nro 41 (6/2009)

Ranskalainen Cogra valmistaa pellettiä hakkeesta

Ranskalainen Cogra on valmistanut jo jonkin aikaa pellettiä käyttämällä osaksi raaka-ainetta haketta. Craponne-sur-Arzonissa sijaitseva tehdas tuottaa vuodessa 50 000 tn pellettiä, jonka raaka-aineesta noin puolet on haketta.

Tehtaan valmistusvaiheessa, vuonna 2006, varustauduttiin jo hankkimalla suuri CPM-ESI vasaramylly hakkeen hienontamista varten. Märkä hake hienonnetaan myllyllä ja sekoitetaan sahanpuruun 50-50% suhteessa.

Lähde: Bioenergy International nro 41 (6/2009)