Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 8/2011

SPE-uutiskirje 8/2011,  5.10.2011


 

Vapo sopeuttaa pellettiliiketoimintaansa - pelletin saatavuus Suomessa säilyy

Maailman suurimpiin pelletin tuottajiin lukeutuva Vapo Oy sulkee kolme pellettitehdasta Suomesta. Ilomantsin, Kaskisten ja Haapaveden tehtaat ovat jo pitkään toimineet vajaalla teholla. Lisäksi yhtiö luopuu satamaterminaalista Latvian Riikassa ja valmistautuu sopeuttamaan tuotantokapasiteettiaan Ruotsissa.

Vapolle jää pellettitehtaat Suomessa Kärsämäelle, Ylistaroon, Turenkiin, Haukinevalle ja Vilppulaan. Vapon kotimaan pellettituotantokapasiteetti laskee noin 430 000 tonnista vuodessa noin 270 000 tonniin.

Vapon Toimitusjohtaja Tomi Yli-Kyynyn mukaan nyt päätetyt toimenpiteet ovat välttämättömiä Vapon kannattavuuden parantamiseksi. Panostamme jatkossakin strategiamme mukaisesti bioenergiaan ja pelletti säilyy osana asiakkaillemme tarjottavia biopolttoaineita”, Yli-Kyyny sanoo.

Syynä tehtaiden sulkemiselle on, että pellettien kysyntä ja liiketoimintaympäristö - mukaan lukien tuki- ja veropolitiikka - eivät Suomessa ole kuitenkaan kehittyneet odotusten mukaisesti. Vapo on joutunut viemään ylituotantoa tappiollisesti Skandinavian ja Keski-Euroopan markkinoille, sillä lisääntynyt tuonti Eurooppaan on laskenut pelletin markkinahinnan tasolle, mikä ei usein ole kattanut edes tuotanto- ja rahtikustannuksia.

Vapon strategiana on ollut jo aiemmin vähentää pelletin vientiä ja lisää käyttöä kotimaassa. ”Nyt tehdyt päätökset tukevat tätä tavoitetta eivätka vaikuta heikentävästi pelletin saatavuuteen Suomessa,” arvioi Vapon tuotantojohtaja Tom Ruohomäki. ”Pellettiä toimitetaan edelleen koko maahan ja kapasiteetin vähentämisestä huolimatta pellettien käyttöä voidaan edelleen kotimaassa lisätä toimitusvarmuuden ja saatavuuden siitä kärsimättä." Pellettilämmittäjien määrä Suomessa on laitemarkkinoiden perusteella selvässä kasvussa, Ruohomäki on huomannut.

Lähde: Vapo, Pellettienergiayhdistys

 

Pelletin valmistus Parkanossa käynnistyy uudelleen

Reilun vuoden tauon jälkeen pelletin tuotanto Parkanossa käynnistyy uudelleen. Parkanon Puupelletti Oy:n Anssi Rintala kertoo, että lähialueen pellettilämmittäjiltä tuli vahva toive tuotannon käynnistämiselle. Aiempi yritys Parkanon Pellet Oy haettiin konkurssiin vuonna 2010, kun raaka-aineen saannissa oli ongelmia. Rintala uskoo raaka-aineen saannin olevan nyt turvattu. Tuotantokapasiteetti on noin 10 000 tn vuodessa, mutta tuotanto käynnistyy alkuvaiheessa tavoitteella tuottaa noin 3000 tn vuodessa.

Lähde: Parkanon Puupelletti Oy

 

Taloja pitää edelleen lämmittää Suomessa vuonna 2030

Aalto-yliopiston ja Ilmatieteen laitoksen tutkimuksessa on selvitetty ilmastonmuutoksen vaikutuksia rakennusten energiankulutukseen. Tutkimuksen selkeä tulos on, että ilmaston lämpeneminen vaikuttaa rakennusten lämmitys- ja jäähdytysenergian tarpeeseen.

Tutkimuksessa simuloitiin miten ilmastonmuutos vaikuttaa energiantarpeeseen noin 20 vuoden päähän. Lämmöntarve laskee 10-13 %, ja jäähdytysenergian tarve lisääntyy 13-19 %, kokonaisuudessaan energiankulutus laskee 4-7 %.

Yksi keskeinen tulos on, että Suomessa tarvitaan taloissa edelleen vuosikymmenten kuluttua kunnon lämmitys. "Tulokset tarkoittavat, että myös vuonna 2030 rakennukset tulee edelleen varustaa kunnon lämmitysjärjestelmillä, koska raportoidut lämpötilamuutokset eivät olennaisesti alenna lämmitystehon tarvetta", toteaa johtava asiantuntija Jarek Kurnitski Sitran Energiaohjelmasta.

Lähde: Ympäristöministeriö

 

Kanadaan uusi pellettien vientiyritys

Kaksi Kanadalaista organisaatiota, the Wood Pellet Association of Canada (WPAC) ja the Quebec Wood Export Bureau, ovat perustaneet yhteisyrityksen kanadalaisen pelletin viennin edistämiseksi. Syynä vientiyrityksen perustamiselle kerrotaan lisääntynyt kilpailu sekä Pohjois-Amerikan että Euroopan pellettimarkkinoilla.

WPAC on Kanadan pellettituottajien edunvalvontajärjestö.  Quebec Wood Export Bureau puolestaan on yleishyödyllinen joka edistää quebeciläisiä puutuotteita vientimarkkinoilla.

Lähde: Bioenergy Insight