Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 8/2010

SPE-uutiskirje 8/2010,  12.10.2010


 

Stora Enso rakentaa pellettitehtaan Viroon

Stora Enso investoi 10 milj. euroa pellettituotantoon Imaveren sahalla Virossa. Pellettitehtaan arvioidaan valmistuvan vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä, yhtiöstä kerrotaan.

Stora Enson mukaan yhtiön tavoitteena on kasvaa Pohjois-Euroopan johtavaksi integroiduksi pellettitoimittajaksi. Yhtiö tavoittelee investoinnilla teollisuus- ja yksityisasiakkaita jo olemassa olevien kanavien kautta mm. Ruotsissa. Imaveren sijainti tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden palvella jatkossa myös Etelä-Suomen pellettimarkkinoita, Stora Enson Hannu Kasurinen kertoo tiedotteessa.

Imaveren uuden pellettitehtaan vuosikapasiteetti on 100 000 tonnia ja siitä tulee raaka-aineomavarainen. Tuotannossa hyödynnetään Imaveren sahan ja jatkojalostustoimintojen sivutuotteita.

Virossa on tuotettu viime vuosina 300 - 400 000 tonnia pellettiä, joten Stora Enson hanke lisää merkittävästi maan pelletin tuotantoa.

Lähde: Taloussanomat, PelletAtlas

 

Kotimaisia pellettitehdashankkeita jäissä ministeriön tukikiellon takia

Kotimaassa on useita pellettitehdashankkeita jäissä, koska Työ- ja elinkeinoministeriö ei ole myöntänyt vuoden 2007 jälkeen aloitustukia uusien pellettitehtaiden rakentamiseen.

Lieksassa Anaika Woodsilla on valmiit suunnitelmat 2,3 milj. euroa maksavan pellettitehtaan rakentamisesta Lieksaan. Tuotantopäällikkö Kari Hartikaisen mukaan hankkeen toteutuminen riippuu siitä, myöntääkö ELY-keskus valtion tukea. Nyt voimassa olevan ministeriön kiellon mukaan pellettitehtaita ei tueta.

Lieksan Teollisuuskylä on valmis investoimaan laitoksen tarvitsemaan rakennukseen. Anaika Woods on hankkinut laitteistoa jo lähes 1 milj. eurolla.

Lisäksi suunnitteilla on ollut pellettitehtaat ainakin Tammelaan ja Pirkanmaalle. Pirkanmaalle tehdasta suunnittelevan yrittäjän mukaan esteenä on ollut TEM:n investointitukikielto.

Ongelmana on ollut myös, että Ely-keskuksissa ei ole ollut yleisesti tiedossa investointitukikielto pellettitehtaisiin ja sieltä on näytetty vihreää valoa uusinvestoinneille.

Lähteet: Lieksan lehti, Pellettienergiayhdistys

Hiilineutraalissa kunnassa pellettienergialla on merkittävä rooli

Suomen ympäristökeskuksen koordinoima Kohti hiilineutraalia kunta (HINKU) hankkeen ensimmäinen vaihe on päättymässä ja toinen alkamassa. Mukana hankkeessa on viisi kuntaa: Mynämäki, Uusikaupunki, Padasjoki, Parikkala ja Kuhmoinen.

Pellettiratkaisuilla on saatu Hinku-kunnissa aikaan yhdet merkittävimmät vähennykset CO2-päästöissä.

Mynämäellä pellettialuelämpöratkaisu voi laskea kunnan kokonaishiilidioksidipäästöjä 5%. Parikkalassa yksin siirtyminen öljylämmityksestä puupellettiin koulurakennuksessa vähensi kunnan rakennusten kokonaispäästöjä noin 2,5 prosentilla. Investoinnin takaisinmaksuaika oli alle 3 vuotta.

Lähde: Suomen Ympäristökeskus

 

Ensimmäiset pellettiasentajat kävivät sertifiointikoulutuksen

Motivan, Amiedun, Työtehoseuran sekä Pellettienergiayhdistyksen yhteistyönä kehitetetyn pellettilämmitysasentajan sertifiointikoulutuksen pilottikurssi järjestettiin syyskuussa.

Ensimmäisen kurssin läpäisivät kahdeksan osanottajaa. Asentajat eivät vielä saa sertifikaattia, sillä kansallisen sertifiointijärjestelmän kehittäminen on Ympäristöministeriössä kesken. Ennen sertifiointijärjestelmän voimaan tuloa koulutuksen käyneet tullaan hyväksymään sertifioiduiksi asentajiksi jälkeen päin näyttökokeen perusteella.

Lista koulutuksen käyneistä yrityksistä löytyy Pellettienergiayhdistyksen sivuilta.

Lähde: Pellettienergiayhdistys

 

Uusiutuvan energian siirtymiseen tukea vuoden 2011 alusta

Hallitus esittää, että vuoden 2011 alusta alkaen uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöönottoa avustettaisiin enintään 20 prosentin osuudella hyväksyttävistä kustannuksista. Tuki kohdistetaan asuinrakennusten päälämmitysjärjestelmänä käytettävien maalämpö- ja ilmavesilämpöpumppujen käyttöönottoon sekä pellettilämmitykseen ja muihin puuperäisiin polttoaineisiin siirtymiseen. Myös erilaisia hybridiratkaisuja, joissa hyödynnetään useampaa vähäpäästöistä energiamuotoa, voidaan tukea. Tukea myönnetään lämmitystapamuutoksiin sähkö- ja öljylämmitteisiä taloja saneerattaessa, ei uudisrakentamisessa.

Lainmuutos liittyy valtion vuoden 2011 talousarvioesitykseen, jossa on varattu 30 milj. euroa uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitysjärjestelmien käyttöönoton tukemiseen. Muitten energia-avustusten enimmäissuuruus olisi lainmuutoksen jälkeen 15 % tai erityisestä syystä 20 % mainituista kustannuksista. Lainmuutos tulisi voimaan vuoden 2011 alusta.

Lähde: Ympäristöministeriö

 

Pellettienergiatapahtumia Energia 10 -messujen yhteydessä

Pellettienergiayhdistys ja alan yritykset järjestävät Energia 10 tapahtuman yhteydessä kaksi yleisölle avointa tapahtumaa:

'Pellettienergiaa suuremmissa kiinteistöissä' -tutustumisretken 26.10. klo 12-16.

Case-tapauksia ja pellettienergian nykytilannetta esittelevän 'Pellettienergiaa taloyhtiöissä ja suurkiinteistöissä' -seminaarin 28.10. klo 14-16.30

Lisätietoja ja ilmoittautuminen tapahtumiin löytyy tästä linkistä.