Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 7/2010

SPE-uutiskirje 7/2010,  8.9.2010


Brasiliaan 3 miljoonan tonnin pellettitehtaat

Brasilialainen paperi- ja selluyritys Suzano on ilmoittanut rakentavansa kolme pellettitehdasta, joiden yhteen laskettu tuotantokapasiteetti on 3 miljoonaa tonnia vuodessa. Suunnitelmissa on rakentaa tehtaat Koillis-Brasiliaan vuosina 2013-2014. Tehtaat käyttävät raaka-aineena eukalyptusta. Pääosa tuotannosta tultaneen markkinoimaan Euroopan kasvaville markkinoille.

Tuotantoa varten yritys perustaa tytäryhtiön Suzano Energia Renovavel. Suzano varautuu vielä lisäämään tuotantolaitoksia kysynnän mukaan vuosina 2018-2019.

Analyytikot uskovat Suzanolla olevan useita vahvuuksia, jotka tekevät hankkeesta voimalaitosten pellettimarkkinoita pitkälle määrittelevän pohjan.

Lähde: Reuters, Forest Energy Monitor

 

Paahtopuu siirtyi kokonaisuudessaan Koprien omistukseen

Pekka ja Ville Kopran omistama Lakkaharju Oy on ostanut Juupajoella toimivan Paahtopuu Oy:n koko osakekannan. Lakkaharju on omistanut ostamastaan yhtiöstä jo syyskuusta 2008 lähtien 51 prosentin osuuden.

Paahtopuu-konsernin liikevaihto oli viime vuonna noin kaksi miljoonaa euroa ja tänä vuonna se tulee nousemaan lähes kolmen miljoonaan euroon. Paahtopuu tuottaa tänä vuonna puupellettejä noin 15 000 tonnia. Koprien omistama Versowood-konserni tuottaa tänä vuonna 40 000 tonnia puupellettejä tehtaassaan, joka valmistui Vierumäelle vuonna 2007.

Paahtopuu-konsernin liikevaihto vuonna 2009 oli noin kaksi miljoonaa euroa ja vuonna 2010 se tulee nousemaan lähes kolmen miljoonaan euroon. Yhtiössä työskentelee 10 henkilöä, jotka omistusjärjestelyn jälkeen jatkavat yhtiön palveluksessa vanhoina työntekijöinä.

Lähde: Kauppalehti

 

Kivihiilen korvaamista voimalaitoksissa pelletillä suunnitellaan

Polttoaineiden verouudistuksen tavoitteena oleva kivihiilen korvaaminen voimalaitoksissa on nostanut pelletin yhtenä merkittävimpänä vaihtoehtona esiin. Ministeri Mauri Pekkarinen ja pääministeri Mari Kiviniemi ovat esittäneet kivihiilen korvaamiseen kotimaisella biopolttoaineella suurempaa tukea.

Suomessa on pelletin seospolttoa kivihiilen seassa kokeiltu 2000-luvun alussa Turun Energialla. Helsingin Energia on kokeillut pelletin käyttöä Hanasaaren ja Salmisaaren voimalaitoksissa.

Lähde: Kauppalehti, Helsingin Sanomat, Pellettienergiayhdistys

 

Tuoteuutuus: sauna lämpimäksi Biofiren pellettikiukaalla

Biofire Oy on kehittänyt termostaattiohjatun pelletillä lämpiävän saunan kiukaan. Kiuas on ollut käytössä yrityksen edustustiloissa ja makoisat löylyt on saatu aikaan, Reijo Santala Biofirestä kertoo.

Kyseessä on vielä prototyyppi, jossa vanhan kiukaan runkoon on kiinnitetty Biofiren poltin ja parikymmentä litraa pellettiä vetävä säiliö. Yhdellä säiliöllisellä saunoo iso porukka koko illan.

Lähde: Pellettienergiayhdistys

Tuoteuutuus: Matalaenergiataloihin ja mökeille uusia pellettihybridejä Kardonarilta

Tammisaarelainen bioenergiatalo Kardonar tarjoaa nyt pellettilämmityksen ja auringon yhdistelmää 100% uusiutuvalla energialla. Valmiiksi kehitetty paketti sisältää vesikiertoisen Ravelli-pellettitakan, vesivaraajan, ohjausjärjestelmän ja aurinkokeräimen. Takan latausohjelmalla varmistetaan aurinkoenergian maksimaalinen hyödyntäminenen ennen kuin pellettitakka automaattisesti käynnistyy.

Pakettiratkaisu estää ongelmia, joita helposti syntyy koottaessa yhteen eri valmistajien laitteita. Kardonar tarjoaa 9 erilaista pakettiratkaisua. Lisätietoja tuotepaketeista.

Aurinkoenergian ja pelletin yhdistelmät ovat käytössä Suomessa niin mökeillä, omakotitaloissa kuin suuremmissakin kohteissa. Vuoden kiinteistöpalkinnon saanut kerrostalo Keuruulla on näistä yksi. Lisätietoa aurinko-pelletti hybrideistä voi lukea muun muassa Motiva Xpressista.

Lähde: Pellettienergiayhdistys