Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 7/2009

SPE-uutiskirje 7/2009,  2.12.2009

 


FOEX aloittaa pelletin tukkuhinnan seuraamisen

Sellun ja paperin hintaa seuraava Foex alkaa seurata myös pelletin hintaa. Jatkossa Foex kertoo teollisen pelletin hinnan pohjoismaiseen satamaan toimitettuna. Hintaindeksi päivittyy kerran kuussa.

Foexin tavoitteena on luoda kansainvälinen indeksiperhe puuperäiselle biomassalle sen eri käyttömuodoissa. Kunnianhimoisena päämääränä on kattaa koko ketju raakapuusta aina valmiisiin teollisiin lopputuotteisiin saakka. 

Puupellettien hintaindeksi perustuu yli vuoden kestäneeseen pohjatyöhön. Pelletin hinta kerrotaan megawattituntia kohti.

Lähde: Finbio

Norrsundetissa aloitti Ruotsin suurin pellettitehdas

Stora Enson Kopparforsin sahalla, Norrsundetin kunnassa, aloitti marraskuussa toimintansa Ruotsin tähän asti suurin pellettitehdas. Tehtaan vuosikapasiteetti on 200 000 tonnia pellettiä. Tehdas tuottaa niin pientalojen kuin suurempienkin pannujen käyttöön pellettiä. Raaka-aine tehtaalle tulee kokonaisuudessaan omalta sahalta. Koko tuotanto suunnitellaan myytäväksi samaan maakuntaan.

Lähde: Maaseudun Tulevaisuus 25.11.2009

Vihreät: öljylämmitys kiellettävä ja uusiutuville investointituki

Vihreiden valtuuskunnassa oli marras-joulukuun vaihteessa ensimmäisessä käsittelyssä puolueen poliittinen ohjelma seuraaviksi vuosiksi. 'Vihreä tehtävä 2010-2014' sisältää muun muassa tavoitteita kiinteistöjen lämmityksessä. Vihreät kieltäisi kokonaan öljylämmityksen ja suoran sähkölämmityksen uudistaloissa. Vanhoissa taloissa Vihreät tavoittelee investointitukia lämmitysjärjestelmän muuttamiseksi mm. pelletille.

Vihreiden tiedottaja Suvi Reijonen arvelee, että nämä kohdat ohjelmasta tulevat menemään läpi, koska valtuuskunnan keskustelussa ei kiinnitetty niihin huomiota. Ohjelma tullaan hyväksymään kenttäkierroksen jälkeen puoluekokouksessa toukokuussa, Reijonen kertoo.

Lähde: Vihreät

Metsäala valmistautuu vauhdilla öljyn jälkeiseen aikakauteen

Suomalaisen metsäteollisuuden tulevaisuuden muutos kiteytyy punaisena lankana öljystä irtautumiseen. Erityisesti teollisuus katsoo biojalostamoiden suuntaan. Niissä voidaan valmistaa sekä puuperäisiä liikennepolttoaineita että öljyperäisiä muoveja korvaavia pakkausmateriaaleja.

Metsäalan innovaatioita halutaan kiihdyttää. Julkista tukea on myönnetty paljon ja Työ- ja elinkeinoministeriö harkitsee vielä metsäalan yrityskiihdyttämön perustamista.

Lähde: Tekniikka ja Talous

Taloyhtiöiden lämpöremontteihin tulossa vuodelle 2010 elvytysrahoista tukea

Ympäristöministeriö on pian antamassa asetusta, jonka pohjalta vuonna 2010 voivat taloyhtiöt saada tukea tehtäviin remontteihin. Rahojen jaossa tullaan painottamaan energiatehokkuutta, lämmitysjärjestelmien uusimista ja siirtymistä uusiutuviin energialähteisiin. Uutta rahaa on näille toimenpiteille huhtikuun alusta syyskuun loppuun asti jaossa kaikkiaan 37 miljoonaa euroa.

Asetusluonnoksessa tosin on ristiriitaisesti esitetty, että tukea saisi myös öljylaitteiden uusimiseen, mikäli samassa yhteydessä asennetaan edes yksi aurinkolämpökeräin. Muun muassa Pellettienergiayhdistys ja Finbio ovat tiukasti vastustaneet esitystä.

Lähde: Ympäristöministeriö, Pellettienergiayhdistys