Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 6/2010

SPE-uutiskirje 6/2010,  6.8.2010


Pellettilämmittäjä hyötyy energiaverouudistuksesta

VM:n esitys vuoden 2011 budjetista sisältää merkittäviä muutoksia energiaverojen osalta. Muutoksista on sovittu alustavasti jo kevään 2009 kehyspäätöksen. Verouudistuksen lähtökohta on vähentää lämmityksen aiheuttamia ilmastopäästöjä, joten fossiilisten polttoaineiden verotasot nousevat. Esitetty veronkorotus on kevyessä polttoöljyssä nykyisestä 8,70 snt/litralta uusiin lukemiin 16,05 senttiin/litra. Raskaan polttoöljyn vero nousisi nykyisestä 6,70 snt/litralta yli tuplaksi 14,48 senttiin/litra. Sähkölämmittäjien verotus kiristyisi 1,70 snt/kwh:iin nykyisestä 0,88 snt/kwh.

Esityksen mukaisesti öljy- ja sähkölämmittäjien lämmityskustannus nousee keskimääräisessä pientalossa 200-250 euroa. Lämpöpumppuja käyttävien lämmittäjien kustannus nousee sähkön hinnan noustessa 50-100 euroa vuodessa.

Yksi suurimmistä hyötyjistä energiaverouudistuksessa ovat puuperäiset energiamuodot, kuten pellettilämmitys. Niille ei määrätä veroa lainkaan.

Lähteet: VM, Valtioneuvosto

 

Suomalainen pellettitoimitusjärjestelmä Ukrainaan ja Saksaan

Mikkelissä majaansa pitävä MHG Systems toimittaa ukrainalaiselle Veles-Vauche -pellettitukkurille toiminnanohjausjärjestelmäkokonaisuuden. Toimitus käsittää ensimmäisessä vaiheessa pellettien tilaus-, kuljetus-, toimitusjärjestelmät.

MHG:lle tilaus on merkittävä päänavaus niin Ukrainassa kuin Ranskassa, missä asiakkaan pellettijakelu tapahtuu.

Nyt rakennettava toiminnanohjausjärjestelmä kattaa pellettien tilausten, kuljetusten ja toimitusten hallinta- ja optimointijärjestelmät.

MHG Systems Oy on yksi maailman johtavista bioenergia-alan toiminnanohjausjärjestelmien tarjoajista. Järjestelmä yhdistää uusimman Internet-, GIS-, mobiili-, RFID-, satelliittipaikannus- ja CO2- monitorointiteknologian, joiden avulla asiakas voi reaaliaikaisesti seurata muun muassa tuotteiden megawattituntiperusteista liikkumista.

Lähde:Finbio

Keskusta tukisi lämmitystavan vaihtamista

Keskusta-puolue haluaa lisätä verotukea ympäristöystävälliseen lämmitystapaan vaihtaville kotitalouksille. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Timo Kallin mukaan esimerkiksi kotitalousvähennystä voitaisiin laajentaa uusien lämmityslaitteiden hankintaan. Kalli tukisi esimerkiksi puulämmitystä. Varapuheenjohtaja Timo Kauniston mukaan verohelpotuksia voitaisiin harkita myös hake- tai pellettilämmitykseen vaihtaville.

Lähde: Helsingin Sanomat

 

Valkeakosken Energialle 1 MW pellettikattila

Valkeakosken Energia rakennuttaa parhaillaan kaukolämpöverkon yhteyteen 1 MW pellettikattilaitosta. Laitoksen toimittaa saarijärveläinen Ariterm Oy. Pellettilaitoksen on määrä olla käytössä syyskuun lopulla ja sillä korvataan noin 300 000 litraa aiemmassa laitoksessa käytettyä polttoöljyä.

Lähde: Valkeakosken Energia Oy

 

Yhdistys julkaisi pellettiostajan ohjeen

Pellettienergiayhdistys on julkaissut ohjeen pelletin ostajia varten (pdf). Ohjeelle on nähty tarvetta erityisesti, koska pelletin laatuluokittelu on tarkentumassa pellettien EN standardien tullessa voimaan tämän vuoden lopulla.

Toinen vaikutin ohjeen julkaisemiin on pelletin lisääntynyt tuonti. Tuontierien laatu ja laatuluokittelu on vaihdellut paljon ja välillä käyttäjille on tarjottu pienlaitteisiin huonosti sopivaa pellettiä.

Lähde: Pellettienergiayhdistys

 

Pelletin kuluttajahinta laskenut

Tilastokeskuksen kesäkuun Tuottajahintaindeksin mukaan pelletin kuluttajahinta on laskenut vuoden takaisesta 5,2 %. Sen sijaan öljylämmityksen ja sähkölämmityksen hinnat ovat nousseet, öljyn osalta peräti 27,2% ja sähkön osalta 5,3%.

Pellettienergiayhdistyksen ylläpitämä pitkäaikainen energian hintaseuranta myös osoittaa pelletin hintakilpailukyvyn pysyneen hyvänä.

Lähteet: TilastokeskusPellettienergiayhdistys