Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 5/2009

SPE-uutiskirje 5/2009, 13.10.2009

 


 

Pellettilämmitteisen puistokaupunginosan rakennustyöt alkoivat Nokialla

Nokialla on aloitettu Uuden Lähdeniityn asuinalueen maansiirtotyöt. Alueen omistaa pääosin ja sitä rakentaa rakennusliike Halesa Oy. Koko kaava-alue on 47 ha ja siitä tulee jäämään 63% virkistysalueiksi.

Halesan Pauli Salonen on päättänyt rakentaa pellettialuelämmön Uuteen Lähdeniittyyn. Aluetta rakennetaan useita vuosia, ensimmäinen lämpökeskus rakentuun vuonna 2010.

Salonen kummastelee, että niin usein ollaan valmiita maksamaan kaukolämmön ja sähkönsiirtomaksuja vaikka puun ja tuulen tarjoama bioenergia on käden ulottuvilla. Halesalla on aiemmin toteutettu pellettilämmitteinen uudistaloyhtiö sekä muutettu öljylämmitteisen kiinteistön lämmitys pelletille.

Lähde: Nokian uutiset 23.9.2009

Ruotsissa öljylämmitteiset pientalot pian harvinaisuuksia - lämpöpumput hiipumassa, bio kasvaa

Naapurimaassa Ruotsissa ovat öljylämmitteiset pientalot jo pian harvinaisuuksia. Uusimman, vuoden 2008 tilaston, mukaan vain noin 30 000 pientaloa lämpiää enää öljyllä.

Energimyndihetenin tilastosta selviää myös, että lämpöpumppujen kysyntä on hiipumassa viimeisen kahden vuoden aikana ja biopolttoaineet sekä kaukolämpö kasvavat.

Ruotsissa siirtymistä pellettilämmitykseen ja muihin uusiutuviin on tuettu kuluttajien investointitukena. Vähintään yhtä merkittävää on, että öljyn vero on Svea-hallituksen päätöksillä nostettu 43 snt/öljylitra. Vertailuksi, Suomen verotaso on nykyään vajaa 9 snt/l ja 2011 alun veronkorotuksen jälkeen 16 snt/l.

Lähde: energia.fi

Pellettilämmityksen kysyntä pientaloissa taantumassa

Meidän Talo -lehti kertoo pellettilämmityksen kysynnän vähentyneen jopa 80%.

Miko Schmidt HT Enercosta näkee tilanteen johtuvan erityisesti öljyn hinnan voimakkaasta laskemista, jolloin päätös siirtyy ainakin yhden öljysäiliöllisen verran kerrallaan eteenpäin.

Schmidt kertoo kuitenkin hienoisesta kysynnästä syksyllä. Myös Aritermin Kari Väliaho odottaa syksyltä hyvää kysyntää, joskin koko vuoden osalta jäätäneen viime vuodesta.

Lähde: Meidän Talo

Lämmitysöljyn korvaajille koittamassa hyvät ajat - kymmeniä tuhansia kiinteistöjä aikoo siirtyä pois öljystä

Pohjois-Karjalan Metsäkeskuksen tekemä selvitys osoittaa, että Suomessa on lähivuosina kymmeniä tuhansia kiinteistöjä vaihtamassa lämmitystä öljystä uusiutuviin energiamuotoihin. Joka toinen yrityskiinteistöistä ja joka kolmas maatiloista sekä pientaloista on ajatellut siirtyvänsä pois öljystä muutaman seuraavan vuoden aikana.

MTV3 povaa, että alan osaajille ja tarjoajille on luvassa hyvät markkinat.

Lähde. MTV3

Öljyntuotannon huippu saattaa yllättää pian

Iso-Britannian energiatutkimusneuvosto epäilee uudessa raportissaan, että öljyntuotannon huippu globaalisti saavutetaan jo lähivuosina, huolimatta uusista suuristakin öljykenttälöydöistä. Uudet löydot hidastavat huipun saavuttamista parhaimmillaankin vain muutamia viikkoja

Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollilakin on esittänyt, että halvan kaasun ja öljyn aika on auttamattomasti ohitse.

Lähde: Tekniikka&Talous ja Tekniikka&Talous