Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 4/2011

SPE-uutiskirje 4/2011,  14.6.2011


SOK:n logistiikkakeskuksen geo-pelletti -hybridi koevaiheessa

Sipoossa sijaitsevan SOK:n logistiikkakeskuksen pelletillä ja maalämmöllä lämpiävä hybridilämmitysjärjestelmä on rakennettu ja järjestelmää koeajetaan.

Järjestelmä on Pohjoismaissakin ensimmäinen laatuaan, missä maalämpö ja pelletti on yhdistetty. Pelletillä voidaan kattaa 25 - 65 % lämpötehosta. Maalämmöllä on tarkoitus kattaa 50 % lämmön ja jäähdytyksen tarpeesta, pelletillä toinen 50 %.

Lähteet: Fortum Energiaratkaisut Oy, Tekniikka & Talous

RWE avasi suuren pellettitehtaan USA:n Georgiassa

RWE Innogy avasi USA:n Georgian osavaltiossa yhden maailman suurimmista pellettitehtaista. Tehtaan tuotantokapasiteetti on 750 000 tonnia pellettiä, mihin se käyttää 1,5 miljoonaa tonnia rankapuuta.

Pelletin toimitukset Eurooppaan alkavat lähikuukausina. Pelletit tullaan käyttämään RWE:n omistamissa CHP-hiililaitoksissa. Näin yhtiö vähentää vuosittain 1 miljoona tonnia hiilidioksiditonnin verran ilmaston kuormitusta hiilen poltosta.

Lähde: Bioenergy Insight

Verdo avasi pellettitehtaan UK:ssa

Iso-britannialainen Verdo on käynnistänyt yhden ensimmäisistä maan pellettitehtaista Andoverissa. Tehdas tuottaa vuosittain 55 000 tonnin pellettien lisäksi brikettejä. Tehtaan tuotannolle on myös haettu Euroopan pelletti järjestön (EPC) ENplus pellettisertifikaatti ensimmäisenä Iso-Britanniassa.

Lähde: Bioenergy Insight

New Yorkiin pellettitehdas

New England Wood Pellet -yritys on avannut 85 000 tonnia vuodessa pellettiä tuottajan tehtaan Yhdysvaltojen New Yorkin osavaltiossa. Tehtaan tuotanto myydään lähialueelle, sillä pelletin käyttö kotitalouksissa on Yhdysvalloissa lisääntymässä.

Lähde: Bioenergy Insight

Torrefioitua pellettiä tutkitaan aktiivisesti

Puun paahtamista eli torrefiointia tutkitaan useissa yrityksissä ympäri eurooppaa. Torrefioinnissa

Torrefioidusta massasta voidaan paremmin valmistaa pellettiä, kun massaa ei ole paahdettu liian paljon. Energiatiheydeltään torrefioidusta massassa valmistettu pelletti on lähes 50 % korkeampi kuin tavallinen puupelletti. Tästä tulee etua erityisesti kuljetuskustannuksissa ja varastoinnissa.

Torrefioitu pelletti on myös paremmin kosteutta kestävää ja helpommin jauhettavissa pölypolttolaitoksissa. Näiden perusteella uskotaankin, että torrefioitu pelletti edistäisi kivihiilen korvaamista biomassalla pellettien muodossa erityisesti pölypolttolaitoksisssa. Laitoksiin ei tarvitse silloin tehdä suuria investointeja ja pelletin käyttöosuus voinee nousta aina 50 % asti.

Euroopassa 8 tutkimus- ja kehityshanketta on käynnissä ja kaupallisiin lukemiin yltäviä pilottilaitoksia ollaan käynnistämässä. Laitosten kapasiteetti on vielä keskikokoinen, 10 - 70 000 tonnia vuodessa.

Tekesin BioRefine-ohjelmassa käynnistyi syksyllä 2011 VTT:n vetämä Torrefaction-tutkimushanke, jossa osapuolina on seitsemän suomalaisyritystä. Hanke myös siirtää tietotaitoa eurooppalaisesta tutkimuksesta suomalaiskäyttöön ja tekee testejä Hollantilaisella testilaitteistolla.

Lähde: Bioenergia 3/2011