Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 4/2010

SPE-uutiskirje 4/2010,  23.4.2010


Pohjois-Karjala pyrkii öljyvapauteen pelletin avulla

Pohjois-karjalaiset aikovat luopua öljyn käytöstä energiantuotannossa.

”Katsoimme, että öljystä luopuminen energiantuotannossa on sopivan realistinen ja konkreettinen tavoite”, kertoo Pohjois-Karjalan maakuntaliiton ympäristösuunnittelija Hanne Lohilahti. Vaikka virallista päätöstä ei vielä ole, öljyttömyyttä on viritelty maakunnassa jo pidemmän aikaa.

Nyt tavoitetta käsitellään valmisteilla olevassa maakuntasuunnitelmassa, joka on parhaillaan lausuntokierroksella.

Pohjois-Karjala voi hyvinkin onnistua öljystä luopumisessa vähäisillä uhrauksilla. Maakunta saa jo nyt kaksi kolmasosaa energiastaan uusiutuvista lähteistä. Raskaan polttoöljyn käyttö puolittui vuosina 2004–2008.

Pellettiprofessorina tunnettu Joensuun yliopiston professori Lauri Sikanen pitää öljynpolton lopettamista yllättävän realistisena tavoitteena.

”Voimme päästä hyvin pieniin lukuihin. Slogan öljyvapaasta maakunnasta on hyvä ja käyttökelpoinen, tavoitteen pitää olla kunnianhimoinen.”

Maakunnassa on jo iso pelletin tuotantoyksikkö, Vapon Ilomantsin tehdas. Uusia investointeja on lisäksi käynnistymässä. Anaika Woodin tehdas avataan Lieksaan ja Veljekset Ratilainen aloittavat Liperissä.

Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulun PelleTime -hanke on edistänyt pienpellettituotannon syntymistä ja Biostuli-hanke puolestaan avustaa öljylämmityksesta siirtymistä taloyhtiöissä.

Lähde: Vihreä Lanka

Anaika Wood rakentaa Lieksaan pellettitehtaan

Anaika Wood Ltd Oy rakentaa Lieksaan pellettilaitoksen, jonka vuosikapasiteetti on 20 000 tonnia. Rakentaminen alkaa kesällä ja valmistuu syksyn 2010 aikana.

Laitoksen raaka-aineena tullaan käyttämään Anaikan omasta höyläyksestä tulevaa kutterinlastua. Pellettiä tullaan markkinoimaan etupäässä pieniin ja keskisuuriin pellettilämmityskohteisiin.

Pellettilaitoksen työllistävä vaikutus tuotantovaiheessa on 6-8 henkilöä. Investoinnin suuruus on hieman yli 2 milj. €. Lieksan Teollisuuskylä Oy on mukana rakennushankkeessa.

Anaika Wood Ltd Oy on pohjoiskarjalainen sahateollisuusyritys, joka käyttää raaka-aineenaan oman alueensa havupienpuuta. Yrityksen saha-ja jalostuslaitokset sijaitsevat Lieksassa.

Lähde: Anaika Wood Oy

Veljekset Ratilainen käynnistää pienpelletin tuotannon Liperissä

Maanrakennusalalla toimiva Veljekset Ratilainen käynnistää pienehkön pellettituotannon Välikankaan teollisuusalueella Liperissä syksyllä 2010. Vuosituotanto on 200-300 tonnia.

Raaka-aineena käytettävä sahanpuru saadaan läheiseltä höyläämöltä. Valmiit pelletit Veljekset Ratilainen toimittaa 500 kilon säkeissä noin 100 kilometrin säteelle tuotantolaitoksesta.

Lähde: Kotiseutu-uutiset

Valtion ja kuntien kiinteistöt kuluttavat 40 miljoonaa litraa öljyä - ilmastoesimerkin näyttöä tarvitaan

Pellettienergiayhdistyksen tekemän selvityksen mukaan valtion ja kuntien kiinteistöjen erilliset lämpökeskukset sekä kuntien kaukolämpöyksiköt kuluttavat 40 miljoonaa litraa öljyä.

Siirtyminen näissä kiinteistöissä ja kaukolämmössä pellettiin käyttäisi 80 000 tonnia pellettiä, mikä on yhden suuren pellettitehtaan vuosituotanto ja lisäisi nykyistä suomalaista pelletin kulutusta kolmanneksella.

Yhdistys toivoo kuntien ja valtion näyttävän kansalaisille esimerkkiä valinnoissaan ja siirtyä pois öljylämmityksestä uusiutuviin lämmitysmuotoihin.

Filosofi Pekka Himanen esitti Valtioneuvoston tilaamassa raportissa 'Kukoistuksen käsikirjoitus', että julkisyhteisöjen tulisi näyttää esimerkkiä ja olla hiilidioksidineutraaleja vuonna 2020.

Lähde: Pellettienergiayhdistys