Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > SPE-uutiskirje 3/2011

SPE-uutiskirje 3/2011,  29.4.2011


Pellettikäyttö kasvoi vuonna 2010 yhteensä 9 %, pientaloissa kasvu 20 %

Metlan julkaisemien tilastojen mukaan puupelletin käyttö Suomessa kasvoi vuonna 2010 yhteensä 9 %.

Vuonna 2010 kotimainen puupelletin kokonaistuotanto oli 290 000 tonnia. Suomessa kulutettiin yhteensä pellettiä 188 000 tonnia, mistä kotimaassa tuotettua oli 170 000 tonnia. Tuontipelletin määrä tippui siis edellisvuoden 50 000 tonnista viime vuonna 18 000 tonniin.

Pienkäyttäjien (alle 25 kW) käyttö kasvoi 20 % 74 000 tonniin ja suurempien yksiköiden käyttö 2 % 96 000 tonniin.

Tuotantomäärä kasvoi 191 000 tonniin, kasvua 40 %. Tosin vientimäärissä näkyvät vielä vuoden 2009 lopulla varastoidut pelletit, joten luvut eivät täsmää.

Lähde: Metla

Envitecpolis selvittää pellettitehtaiden perustamista Komiin

Sonkajärveläinen Envitecpolis Oy on saanut rahoituksen kahden pellettitehtaan esiselvityshankkeille. Yhtiö ryhtyy selvittämään, millä ehdoilla pellettien tehdastuotanto olisi kannattavaa Komin tasavallassa. Esiselvitys tehdään Rantasalmen Ympäristökasvatusinstituutin ja Stilli Oy:n kanssa.

Lähde: Envitecpolis

Eubionet-seminaarissa käsiteltiin pelletin kauppaa ja kestävyyttä

Eubionet 3 -seminaari Espoossa huhtikuussa käsitteli laajasti pelletin ja laajemmin biomassan kansainvälistä kauppaa sekä kestävän kehityksen aspekteja.

Monen biomassajakeen, suurimmassa määrin pelletin, kansainvälinen kauppa lisääntyy jatkuvasti. Euroopan ulkopuolelta tulee mm. pellettiä noin 2 miljoonaa tonnia vuodessa käytettäväksi voimalaitoksissa. EU-komissio on selvittämässä biomassan kestävyyttä monipuolisesti, että varmistetaan tämän kaupan myönteiset vaikutukset ympäristölle ja yhteiskunnille.

Seminaarin esitykset löytyvät hankkeen sivuilta.

Lähde: Pellettienergiayhdistys

Vuoden Pellettiteko -palkinto Halesa Oy:lle

Ensimmäistä kertaa jaettu Vuoden Pellettiteko -palkinto myönnettiin nokialaiselle rakennusliike Halesa Oy:lle.

Halesa Oy:n omistajat Pauli ja Hannu Salonen ovat ennakkoluulottomasti valinneet pellettienergian ensimmäiseksi kahden uudistaloyhtiön lämpökeskukseen, seuraavaksi teollisuuskiinteistössä korvaamaan öljyä ja viimeisimpänä uudisrakennusalueen lämpölaitoksen ratkaisuksi.

Yhteisteholtaan 1 MW aluelämpölaitos on Suomen suurin uudisrakennusalueen pellettiratkaisu. Saloset ovat myös kehittäneet ratkaisuja, kuten lisäeristämällä hyvin energiatehokkaan lämpöverkon.

Toisena perusteena palkinnon saannille pidettiin Pauli ja Hannu Salosen valmiutta esitellä kohteita vierailijoille ja tiedotusvälineille, näin lisäten avoimuutta pellettienergian monista mahdollisuuksista.

Vuoden Pellettiteko on uusi palkinto, jonka Suomen Pellettienergiayhdistys ry. jakaa vuosittain. Palkinto voidaan myöntää henkilölle, yritykselle tai organisaatiolle erityisesti pellettiä edistävästä aloitteesta tai käytännön teosta. Palkinnosta päätetään keväisin, yhdistyksen vuosikokouksen yhteydessä

Lähde: Pellettienergiayhdistys

Kivihiilen korvaaminen pelletillä tarpeen uusiutuvien tavoitteiden saavuttamiseksi

Jyväskylässä tänään kokoontunut Suomen Pellettienergiayhdistyksen vuosikokous toivoo pellettien käytön Suomessa laajentuvan suuriin voimalaitoksiin. Muuttuva sähköntuotantotuki kivihiilen korvaamiseen myös pelletillä on saatava vuoden aikana käyttöön.

VTT:n tuore selvitys osoittaa, että merkittävä 15 % kivihiilen korvaaminen pelletillä Suomen CHP-laitoksissa olisi käyttökustannuksiltaan kohtuullinen ja käyttö mahdollista aloittaa saman tien tai hyvin pienin voimalaitosmuutoksin.

Pelletin käyttö voimalaitoksissa on puumarkkinoita ajatellen hyvä vaihtoehto, koska se tasapainottaa raaka-aineen vuosittaista kysyntää ja pelletin raaka-aineet ovat pääosin metsäteollisuuden sivuvirtoja.

Voimalaitoksien pellettikäyttö toisi merkittävää etua muiden kuin metsäperäisten biomassojen käytön lisäämiselle. Kivihiilen korvaamisessa peltobiomassojen käyttö on toimii seospelletteinä tai pellettiseoksina. Tällöin puun joukkoon sekoitetaan esimerkiksi ruokohelpeä, olkea tai järviruokoa.

Koko julkilausuma löytyy täältä.

Lähde: Pellettienergiayhdistys

Imex Wood käynnisti uudelleen pellettien tuotannon Nastolassa

Imex Wood on käynnistänyt uudelleen puupellettien tuotannon Nastolan Uudessakylässä puolentoista vuoden tauon jälkeen. Yritys on uusinut pellettipuristimensa, jonka myötä kapasiteetti on kasvanut.

Imex Wood on puualan perheyritys, jonka palveluksessa työskentelee vakituisesti 14 henkilöä. Sen liikevaihto on noin 14 milj. euroa.

Lähde: Imex Wood Oy

StoraEnso sulkee Kopparsforsin pellettitehtaan

StoraEnso sulkee Ruotsin Kopparsforsin pellettitehtaanStora Enso suunnittelee sulkevansa pysyvästi Ruotsissa olevan Kopparforsin sahan tämän vuoden loppuun mennessä.

Sahan toiminta on ollut jo usean vuoden ajan tappiollista, eikä kannattavuuden parantamiseksi ole löydetty keinoja. Samalla suljetaan myös sahan yhteydessä toimiva pellettitehdas.

Kopparforsin sahan vuotuinen kapasiteetti on 310 000 m3 sahatavaraa, josta 150 000 m3 on jalosteita. Pellettitehtaan vuotuinen kapasiteetti on 160 000 tonnia.

Lähde: Metsälehden Metsäuutiset