Etusivu > Tietoa > Pelletin tuotanto > Raaka-aineet

Puupellettien tuotannon raaka-aineina käytetään mekaanisen puunjalostusteollisuuden puhtaita puusivutuotteita. Käytettävät raaka-aineet ovat pääasiassa havupuiden (kuusi ja mänty) kuiva kutteri, sahanpuru tai hiontapöly. Valmistuksessa on mahdollista käyttää puun omien sideaineiden lisäksi myös muita luonnon sideaineita pellettien käsittelykestävyyden parantamiseksi, kuten peruna- tai maissitärkkelystä. Tarvittavien sideaineiden määrä on vähäinen, noin prosentin luokkaa massasta.

Raaka-ainepohja laajenee

Pelletin valmistuksen raaka-ainevaihtoehdot ovat laajenemassa. Pellettiä on kokeilumielessä valmistettu oljesta, ruokohelpistä, puun kuoresta sekä erilaisista edellämainittujen sekoituksista.

Eri raaka-aineet käyttäytyvät hieman eri lailla valmistuksen lisäksi poltettassa. Todennäköisesti tulevaisuudessa nykyisenlaiset perinteiset puupelletit käytetään pääsääntöisesti kotitalouskäytössä ja muita pellettejä suuremmissa yksiköissä, missä palamisen hallinta ja tuhkanpoisto on helppoa.

Näköpiirissä on myös, että pellettiä valmistetaan metsästä saatavasta energiakäyttöön sopivasta rankapuusta. Silloin puusta poistetaan kuori, puu haketetaan ja pienennetään sopivan kokoiseksi ennen kuivausta ja puristusta pelletiksi. Maailman tämän hetkenkäyttää kokopuuta raaka-aineena.