Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > Pelletti-uutiskirje 4/2012

Pelletti-uutiskirje 4/2012,  9.8.2012


Pellettien hinta halpeni vuodessa lähes 3 %

Tilastokeskusksen kesäkuussa julkaisemat energian kuluttajahintatiedot  kertovat, että pelletin hinnan vuosimuutos oli -2,7 %. Kaukolämpö nousi vuodessa lähes 7 % ja öljy lähes 8 %, sähkön hinta laski 2,3 %.

Keskimääräinen pelletin hinta (51 €/MWh) on yli kaksi kertaa öljyä (111 €/MWh) ja yli kolme kertaa sähköä (150 €/MWh) edullisempaa.

Lähde: Tilastokeskus

 

Raportti ennakoi: Maakaasun hinta ohi pelletin Pohjois-Amerikassa

Yhdysvalloissa julkaistu raportti ennustaa maakaasun keskimääräisen hinnan nousevan pelletin hinnan ohitse 3-8 vuoden kuluessa. "Uskomme, että ennen vuotta 2020 halvan maakaasun aika on ohitse", arvioi raportin kirjoittanut Wiliam Strauss FutureMetrics LLC -yhtiöstä.

Strauss perustaa arvionsa siihen, että globaalisti maakaasun kysyntä kasvaa tuotantoa nopeammin. Erityisesti nesteytetyn kaasun lisääntyminen ja energian tarpeen kasvu Japanissa, Intiassa, Kiinassa, Etelä-Koreassa sekä Brasiliassa houkuttavat kaasun tuottajia myymään kaasun kotimarkkinoita paremmin maksaville ostajille. Myös lisääntyvän liuskekaasun tuotantokustannukset ovat kalliimpia.

Raportissa ennustetaan, että maakaasun hinta voi jopa kolminkertaistua 10 vuoden kuluessa, jolloin pelletin hinta olisi noin puolet halvempaa.

Strauss tunnustaa, että myös kotimarkkinoiden pelletin hinta voi Euroopan kovan kysynnän vuoksi nousta. Toisaalta yhdysvaltalaisille tuottajille kotimaisen kysynnän tyydyttäminen voi olla kannattavampaa. Raportissa arvioidaan myös pelletin kestävää tuotanto- ja kulutusmäärää Yhdysvalloissa. Strauss päätyy siihen, että kestävä taso on noin 23 miljoonaa pellettitonnia ja yli 3 miljoonaa käyttäjää vuodessa. Suurin osa käyttäjistä tulisi maan luoteisosasta ja keskilännestä.

Raportti löytyy kokonaisuudessaan täältä

Lähde: Biomass Week, Wood Bioenergy

 

Uusia pellettiä käyttäviä CHP-laitoksia Iso-Britanniaan

Keski-Englannissa sijaitsevaan North East Lincolnshireen on rakennetaan 49 MW bio-CHP laitos. Real Ventures -yhtiön rakennuttava laitos tulee käynnistyttyään vuonna 2015 käyttämään  pellettiä polttoaineena. Laitoksen hinnaksi arvioidaan 158 miljoonaa € ja se työllistää pysyvästi noin 35 henkeä.

Real Venturesilla on käynnissä myös kahden toisen pellettiä käyttävän CHP-laitoksen rakentaminen Imminghamiin ja Isle of Wightiin. Molempien sähköteho on 50 MW ja lämpöteho 130 MW ja niiden on tarkoitus olla käytössä 2014.

Keski-Englannissa sijaitsevan Blythin satamaan puolestaan tullaan rakentamaan osin pellettiä käyttävä biovoimalaitos. Laitos sai periaateluvan huhtikuussa ja suunnittelu on käynnissä. Sähköntuotantotavoite on 750 GWh/a ja laitoksen arvioidaan työllistävän pysyvästi 50 henkeä ja maksavan noin 300 miljoonaa €. Käyttöönoton ajankohta ei ole vielä tiedossa.

Lähde: Bioenergy Insight

Uusi mikro-CHP laitteisto esiteltiin Ruotsissa

Norjalainen Viking Heat Engines on kehittänyt yhteistyöyhtiön AVL:n kanssa lupaavan mikro-CHP -laitteiston, joka esiteltiin toukokuussa messuilla Jönköpingissä. Nimeksi laitteelle on annettu 'CraftEngine'. Laitteen toiminta perustuu parhaiden ominaisuuksien ottamiseen sekä diesel moottorista, Stirling-koneesta että ORC-teknologiasta. 

Sähköä voidaan tuottaa monenlaisesta lämpöenergiasta, oli se sitten biomassata, jätelämpöä, aurinkolämpöä tai muuta. Prototypin sähköntuottohyötysuhde on 7-12 % ja laitteen tuotanto voidaan tehdä massatuotantona autoteollisuuden tapaan, jolloin tuotetun sähkön hinnan arvioidaan olevan 5-7 snt/kwh. Prototyypistä kehitetään parhaillaan valmista tuptetta, jonka arvioidaan tulevan markkinoille 2013. Laitetta voidaan toimittaa 3-50 kW tehoisena.

Yritys myy sähköntuottoyksikköä vain yhdessä kokonaisuuten kattilalaitoksen kanssa. Käynnissä on neuvottelut eri kattilatoimittajien kanssa.

Lähde: Bioenergy International, Viking Heat Engines