Etusivu > Ajankohtaista > Uutiskirjearkisto > Pelletti-uutiskirje 3/2012

Pelletti-uutiskirje 3/2012,  5.6.2012

 


Jyrki Peisasta Bioenergia ry:n toimitusjohtaja

Bioenergia ry. valitsi toimitusjohtajakseen OTK Jyrki Peisan, 33. Peisa siirtyy elokuun alussa uuteen tehtäväänsä Keskustan eduskuntaryhmän talouspoliittisen sihteerin toimesta. Aiemmin Peisa on toiminut mm. pääministeri Mari Kiviniemen talouspoliittisena neuvonantajana sekä elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen erityisavustajana.

Bioenergia ry. perustettiin viime vuoden vaihteessa. Uusi järjestö kokoaa yhteen neljä pitkään ja menestyksekkäästi toiminutta bioenergia-alan järjestöä; Finbion, Puuenergiayhdistyksen, Turveteollisuusliiton ja Pellettienergiayhdistyksen. Uusi yhdistys aloittaa toimintansa 1.6.

”Oikein toimien on kuitenkin mahdollista saavuttaa merkittäviä etuja koko maalle. Juuri bioenergian käytön lisääminen on Suomen vahvin valttikortti uusiutuvan energian osuutta ja energian omavaraisuutta kasvatettaessa” muistuttaa Peisa.

”Bioenergia ry on asettunut keskeiselle paikalle osoitteeseen Kaisaniemenkatu 4, lähelle alan kannalta keskeisiä päätöksentekijöitä kuten eduskuntaa ja ministeriöitä. Odotan malttamattomana elokuun alkua päästäkseni käärimään hihani ja aloittamaan työni yhdistyksen henkilökunnan ja alan toimijoiden kanssa” Peisa jatkaa.

Lähde: Bioenergia ry:n lehdistötiedote

Vapo ottaa takaisin ulkoistettuja työntekijöitään

Vapo Oy ja Maintpartner Oy ovat tehneet sopimuksen liikkeenluovutuksesta, jonka mukaan yhteensä 62 aikaisemmin Maintpartnerille ulkoistettua henkilöä palaa takaisin Vapo Oy:n palkkalistoille. Sopimus astuu voimaan 1.8.2012 ja se koskee Vapo Oy:n lämpölaitosten, voimalaitosten sekä pellettitehtaiden käyttö- ja kunnossapitotoiminnoissa työskenteleviä henkilöitä. Työntekijät siirtyvät Vapolle vanhoina työntekijöinä. Liikkeenluovutuksella ei ole välittömiä henkilövaikutuksia.

Takaisin otettavista työntekijöistä 47 työskentelee jatkossa pellettiliiketoiminnassa ja 15 Vapo Biolämmössä.

Vapo Puutuotteista vastaava johtaja Juha Hakala toivottaa kaikki takaisin Vapoon palaavat työntekijät tervetulleiksi. Hakalan mukaan pellettituotannossa eletään nyt selkeästi eri tilanteessa kuin kaksi vuotta sitten. ”Silloin uskottiin viennin vetämään kasvuun, nyt uskomme tehokkaaseen ja joustavaan toimintaan kotimarkkinoilla. Nykyisellä kapasiteetillä pystymme vastaamaan hyvin pelletin tämänhetkiseen kotimaiseen kysyntään ja mahdolliseen kysynnän kasvuunkin. Tässä tilanteessa on meille järkevää pitää kaikki tuotannontekijät raaka-aineesta tuotannon kautta myyntiin omissa käsissä, Hakala sanoo.

Lähde: Vapon lehdistötiedote

PellCert -hankkeen työpajan videotallenteet ja materiaaleja saatavilla

Tampereella kokoonnuttiin 4.4.12 PellCert-hankkeen piirissä keskustelamaan ENplus-sertifiointijärjestelmän käyttöönotosta ja pellettien kestävään kehitykseen liittyvistä asioista. Tilaisuuden materiaaleihin voi tutustua tarkemmin ENplus-verkkosivuilla.

Lähde: Pellettienergia

Aalto-yliopiston opiskelijaryhmä voitokas pelletti mikro CHP-konseptilla

Aalto-yliopiston tiimi on valittu kolmen finalistin joukkoon Japanissa järjestetyssä kansainvälisessä kestävän rakentamisen opiskelijakilpailussa. Kilpailutehtävänä oli suunnitella "seuraavan sukupolven" omakotitalo Hokkaidolla sijaitsevalle tontille korkeintaan 200 000 (US)dollarin kustannuksin.

Aalto-yliopiston kilpailusuunnitelma "The Five Tree House" on esteettömäksi suunniteltu puurakennus, joka toimii nollapäästöisesti ja kokonaan sähköverkosta riippumattomana. Aalto-yliopiston kilpailutyössä talon tarvitsema energia saadaan pellettitoimisesta mikro CHP-laitoksesta. Laitos tuottaa 2 kW lämpöä ja 1 kW sähköä. 

Lähde: Puuinfo

Saksassa pellettihinta laskussa

Saksan pellettiyhdistyksen (DEPV) keräämien hintatietojen perusteella pelletin hinta on lievässä laskussa. Hintaindeksi laski huhtikuusta toukokuulle 2 %, ollen keskihinnalta 226,09 €/tonni.  

Hinta on ollut laskussa jo aiemmin kevään mittaan. Maaliskuusta huhtikuuhun hinta laski 3,8%. on merkittävästi vähentynyt. Tilastohinta koskee 6 tonnin toimitusta ja ENplus A1 tai DINplus sertifioituja pellettejä.

Syy hinnanlaskuun on yhdistyksen mukaan sahojen hyvä sahaustilanne, minkä takia pelletin raaka-aineen hinta on ollut laskussa. 

Lähde: Holz-Zentralblatt