Etusivu > Tietoa > Pelletin tuotanto > Pelletin laatu

Pelletin laatua varmistetaan monella tavalla. Perinteinen laatutyö sisältää pellettitehtailla jatkuvaa omavalvontaa. Ominaisuuksia testataan monelta kantilta: kosteuspitoisuus, käsittelykestävyys, irtoaineksen määrä, tuhkapitoisuus, lämpöarvo, tiheys.

Valmistajat tekevät jatkuvaa pelletin kosteuspitoisuuden, irtoainespitoisuuden ja käsittelykestävyyden testausta tehtaillaan.

Pelletin hyvän laadun varmistus aina loppukäyttäjälle on haastavaa. Jokaisessa kuljetuksen vaiheessa, kun pellettiä siirretään, se saattaa väärin käsiteltynä laadultaan hieman heiketä.

Pellettikuljetuskalustoon on kiinnitetty erityisesti huomiota viime vuosina, jotta pelletti voidaan puhaltaa hellästi asiakkaan siiloon. Autojen kuljettajia on koulutettu, jotta kuljettaja osaa täyttää erilaisia siiloja oikealla tavalla ja palvella asiakasta.

Pelletin hyvän laadun täyttyminen riippuu viimeiseksi siilosta. Puhallustäyttöisen pelletin siilot ovat usein itse rakennettuja. Itse rakentaessa tulee aina muistaa käyttää hyväksi tehtyjä siilo-ohjeita jotta vältytään virheiltä. Huono täyttöputki, vaimennuskumin puuttuminen tai terävä kulma pelletin matkalla heikentävät varmuudella pelletin laatua. Valmissiilot ovat varma vaihtoehto.

Laatuluokitukseen kannattaa tutustua

Pelletin valmistajat antavat tuotteelleen laatuluokituksen, missä kerrotaan minkälaiset ominaisuudet valmistaja takaa pelletille. Alta löydät linkit suurimpien valmistajien laatuluokituksiin.

Valmistajat käyttäjät riippumattomia laboratoriota (esimerkiksi VTT tai Enas) tuotteiden tutkimuksissa ja laatutodistuksissa

Mahdollinen reklamointi aina ennemmin kuin myöhemmin

Mikäli uuden pellettierän saapuessa pelletti ei näytä mielestäsi hyvältä, kerro havainnoistasi ensimmäisenä kuljettajalla, mikäli hän on vielä paikalla. Perinteisissä polttimissa pelletin tilavuuspaino kannattaa tarkistaa jokaisesta erästä mahdollisen hienosäädön tekemiseksi.

Mikäli uusi erä pellettiä ei tyydytä tai aiheuttaa käyntihäiriöitä, ota heti yhteys pelletin myyjään reklamaatiota varten. Myyjät tulevat ottamaan näytteen pelletistä ja mikäli sen ominaisuuksissa on heittoa luvattuihin laatuluokituksiin olet oikeutettu hinnanalennukseen tai polttoaineen vaihtamiseen.

CEN standardi varmistaa saman laadun kaikille

Euroopanlaajuisia pellettien CEN standardeja valmisteltiin usean vuoden ajan pelletin valmistajien, käyttäjien sekä tutkimuslaitosten kesken. Standardilla on asetettu tiukat laatuvaatimukset pelletille, jotka koskevat kaikkia valmistajia ja kaikkea Euroopassa myytyä puupellettiä. Pellettien globaaleja ISO-standardeja, jotka tullevat korvaamaan CEN-standardeja.

Standardien käyttö on vapaaehtoista.